Heerlijk Buiten

Eendragtspolder

Roeien in de polder

De Eendragtspolder is een bijzonder gebied vanwege de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan. De Eendragtspolder zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt.  Volg via twitter @BoswachterDick over de Rottemeren.

De Eendragtspolder bestaat uit twee deelgebieden, gescheiden door de slingerende Slingerkade. In het waterrijke plasgebied ligt de internationale, 2 km lange roeibaan Willem-Alexander Baan. Deze is in 2013 geopend door de toenmalige ZKH kroonprins Willem-Alexander. Er zijn regelmatig (inter)nationale roeiwedstrijden. Op de kades rond de roeibaan kun je hardlopen, fietsen en is het heerlijk uitwaaien.

Door het moerassige plas-drasgebied kun je lekker struinen met je laarzen aan. Er staat een uitkijktoren, vanwaar je een prachtig zicht hebt op de skyline van Rotterdam en op de polder. In de Eendragtspolder zijn veel bijzondere vogels gespot, zoals de strandloper, de heilige ibis en de tureluur. Met een kano of roeibootje kun je het hele gebied verkennen. Er zijn diverse steigers en er ligt een overdraagplaats aan de Rotte.

De Hennipgaarde ligt in het noordelijke deel van de Eendragtspolder. Activiteiten en nieuws kun je volgen op de site. Het bestaat uit natuurakkers, een boomgaard, een speel- en beweegpolder, een paddenpoel, bloemenranden en -akkers, een wilgengriend en een grasveld. Deze laatste kan ook fungeren als parkeerplaats en bij vorst als ijsbaan. Het beheer van de Hennipgaarde is in handen van stichting Natuurpolders. Je kunt meedoen met al hun activiteiten zoals zaaidagen, natuurlessen, wilgentenen vlechten of een oogstfeest.

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vertelt meer over dit bijzondere waterbergingsgebied.

Routes
Skate, wandel, mtb, fiets en kanoroutes vind je allemaal in de Rottemeren. De Eendragtspolder heeft een wandel- en fietsroute. Bekijk de verschillende routes. Onder “Rotterdam en omgeving” in folders staan tips en themaroutes. 

Toegankelijkheid
De wandelpaden in het plas-drasgebied zijn niet goed begaanbaar voor mindervaliden. Parkeergelegenheid aanwezig bij de Van Oudheusdenweg/hoek Slingerkade, bij het Nely Gambonplein en bij het Plein Holland Acht in Zevenhuizen. Plan je actuele reis met www.9292.nl.

Toegang met hond
Honden zijn aan de lijn toegestaan. Let op de bebording voor uitzonderingen zoals bij de Hennipgaarde.

Links
Vogelkijkhutten, Nederland
www.varendoejesamen.nl

Meer informatie
Wil je kennismaken met roeien of een evenement bij de Willem-Alexander Baan organiseren? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam. De Eendragtspolder ligt in de gemeente Zuidplas. Neem eens een kijkje op Zuidplas gewoon grenzeloos.

Kies uw onderwerp
Kunst en Cultuur
Even eruit
Outdoor en Sport
In en om het water
Op pad in de natuur
Voor kinderen
Ondernemers