Heerlijk Buiten

foto

Alles op 1 A4 | Werk en leven langs de ruggengraat van de Randstad

Op woensdag 11 november start bij Omroep West en RTV Rijnmond de serie ‘Alles op 1 A4’. Een serie waarin de makers op speurtocht gaan langs de snelweg  A4, vanaf de Oude Rijn bij Leiden tot aan de plek waar de A4 de provincie Zuid-Holland verlaat. Het verhaal over deze ruggengraat van de Randstad wordt gevormd door verhalen van mensen die op of rond de A4 werken of wonen, weggebruikers  en recreanten. Hierdoor krijgt de kijker een beeld van de lange geschiedenis van de A4.  

Serie ‘Alles op 1 A4’
In de 10-delige serie ‘Alles op 1 A4’ wordt Rijksweg A4 vanuit verschillende gezichtspunten belicht; een andere kijk dan de gebruikelijke van achter het stuur.

De speurtocht langs de A4 en het verhaal van de snelweg wordt verteld door ooggetuigen. Personen die op en rond de A4 werken, weggebruikers zijn, langs de snelweg recreëren of wonen. Langs de snelweg bevindt zich een uniek veenweidegebied met het kenmerkende Hollandse landschap. Koeien, weidevogels en stukken van nog echt oude polders. We kijken vanuit de natuur naar de snelweg. Wat is er nog te vinden aan belangrijke natuur? De weg is de leidraad voor spontane ontmoetingen, bijzondere inkijkjes en nieuwe inzichten. En dat alles op 1 A4.   

A4
Rijksweg A4 is de ruggengraat van de Randstad. De weg in het dichtstbevolkte deel van Nederland verbindt binnenkort de drie grootste steden van Noord- en Zuid-Holland. Meer dan 50 jaar lang werd de A4 tussen Delft en Schiedam onderbroken. Hij wordt daarom ook wel de ‘weg met de meeste weerstand’ genoemd. Maar na meer dan een halve eeuw discussie sloegen betrokken overheden en organisaties als de VNO NCW, ANWB en Natuurmonumenten de handen ineen. Zij besloten gelijk met de A4 Delft-Schiedam te investeren in natuur, landschap en recreatie in Midden-Delfland en de stedelijke ontwikkeling tussen Schiedam en Vlaardingen. Die aanpak vanuit het programma ‘De Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam’ leidt ertoe dat het nieuwe weggedeelte eind 2015 wordt geopend en dat ook het gebied eromheen klaar is voor de toekomst.

Metropoolregio Rotterdam Den Haag
Den Haag en Rotterdam groeien naar elkaar toe en dat zorgt nu en in de toekomst nog sterker voor grote veranderingen in het landschap. De bevolkingsgroei en de uitbreiding van de steden beïnvloeden op sterke wijze het leefklimaat van de nu ontstane Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het voltooien van de A4 speelt daar een belangrijke rol bij.

Programmamakers
De makers van de serie ‘Alles op 1 A4’, Erik Kooyman en Ko Markovsky, waren eerder verantwoordelijk voor de TV West-serie ‘Struinen Door De Duinen’ . Een samenwerking die al vruchtbaar bleek in 2009 toen de korte documentaire ‘Oud Zweet’ een NL- Award won. In 2014 maakten zij samen de serie ‘Pure Kracht’ voor TV West en de reportage ‘Als Iedereen Verdacht is’. Hiermee won Erik Kooyman de Stan Storimans Prijs voor zijn camerawerk. 

Uitzendtijden
TV West en TV Rijnmond zenden de programmaserie ‘Alles op 1 A4’ uit vanaf 11 november. Op TV West is de eerste uitzending te zien om 17.00 uur, op TV Rijnmond om 17.30 uur. Het programma wordt daarna op beide zenders nog elk uur herhaald. Ook zijn de afleveringen te bekijken via de websites van de regionale omroepen: omroepwest.nl en rijnmond.nl, alsmede in de gratis apps van beide omroepen. 

Bekijk het korte promotiefilmpje.  

Alles op 1 A4 snelwegbordje

Meer weten?

Recreatieschap Midden-Delfland
Schiedam
T. (010) 298 1010
E.

Toelichting

bericht geplaatst 2 november 2015