Heerlijk Buiten

foto

12 september openstelling en rondleiding historische sluis ‘Bleiswijkse Verlaat’

Tijdens Open Monumentendag is het bouwterrein van de sluis speciaal opengesteld tussen 13:00 en 15:00 uur. Iedereen kan deze dag komen kijken. De sluis ondergaat een bijzondere restauratie. Een mooi project waarbij onderzoek is gedaan naar het materiaal, diepte en technische bouw.

Altijd al willen weten wanneer de historische juksluis ‘Bleiswijkse Verlaat’ is gebouwd? Welke belangrijke functies de sluis vroeger had? Nieuwsgierig naar de techniek achter de sluis? Hoe wordt  er momenteel gerestaureerd? Kom zaterdag 12 september 13:00 uur naar het bouwterrein van de restauratie bij de kruising van de Lange Vaart met de Rottedijk in Bleiswijk. In de bouwkeet hangen de tekeningen van dit unieke restauratieproject.

Rondleiding
De uitvoerder G.Z-H en leden van de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk (OVMB) geven twee rondleidingen over wat erbij komt kijken om een eeuwenoude sluis te restaureren.

Aanmelden is wel verplicht aangezien de groepgrootte beperkt is. De rondleidingen starten om
13:00 en 14:00 uur. Aanmelden voor gratis kaarten loopt via bit.ly/Bleiswijkseverlaat

De locatie van dit bijzondere Rijksmonument ligt in recreatiegebied Bleiswijkse Zoom/ Rottemeren, aan het einde van de Lange Vaart kruising Rottedijk, Bleiswijk. Parkeren is alleen mogelijk aan het einde van de Kooilaan in Bleiswijk richting Lange Vaart. Rechtsaf verder lopen langs de Lange Vaart tot aan de Rotte.

De juksluis stamt uit 1774 en is sinds 1974 een Rijksmonument. Het is één van de twee houten sluizen met houten jukken in Nederland. De sluis heeft nog steeds een belangrijke functie.

Door de restauratie van het Bleiswijkse Verlaat zet het recreatieschap in op het behoud van het cultureel erfgoed. Een extra dimensie voor een fietstochtje Rottemeren.

 

RM/sluis/BleiswijkseVerlaat/openmonumentendag

Meer weten?

Recreatieschap Rottemeren
Schiedam
T. (010) 298 1010
E.

Toelichting

bericht geplaatst 3 september 2015