Heerlijk Buiten

Verhalen Johannapolder

Verhalen over de Johannapolder
Nu de Johannapolder een ware metamorfose ondergaat, zijn wij benieuwd naar de mooie verhalen en foto’s die er zijn over de Johannapolder. Heeft u ook een verhaal? U kunt uw verhaal en eventuele foto tot 15 oktober 2017 opsturen naar m.veringmeier@staatsbosbeheer.nl via inzendformulierverhalenwedstrijd Johannapolder. Onder de inzendingen verloten wij een waardebon van € 200,- te besteden bij restaurant Abel of Tasman.


Hieronder staan de ingezonden berichten over de Johannapolder

Vroeger ging mijn oma daar een ijsje halen en naar de oude maas kijken. Mijn vader had altijd in zijn jeugd veel plezier in het zwembad. En nu kan ik hier een ijsje halen of spelen en natuurlijk uren naar de boten zwaaien. Kortom een gebied waar ik in de toekomst hopenlijk veel plezier ga beleven.

Ingezonden door familie van RooyenDe Johannapolder was slechts 20 hectare groot, en bestond voornamelijk uit grienden, en had slechts een zomerkade, dus geen rivier of zeewerende kade. Pieter de Heere, heer van Holy koopt in 1804 op een publieke veiling de Hoge Vrije Halsheerlijkheid van Albrandswaard en de Kijvelanden van de heer mr. Mantha Stephanus van de Loeff, oud burgemeester van Ter Veere, erfgenaam van wijlen jonkvrouw Maria Jacoba Montagne.

Pieter de Heere wordt op 22 september 1804 in een vergadering van het gemeente bestuur en dijkgraaf en heemraden van Albrandswaard in het Rechthuis van Albrandswaard in Poortugaal geïnstalleerd als Vrijheer van Albrandswaard.  Door de Wel Edel geborene werd een diner gegeven dat tot half zes duurde. Daarna volgde de installatie tot Vrijheer van Albrandswaard. De ingedijkte polder ten oosten van de Albrandwaardse haven werd toen op voor stel van Pieter de Heere de naam Johanna Polder gegeven. Naar zijn vrouw Johanna Gerardina Diderica van Nievaart. Pieter de Heere woonde te Dordrecht en woonde gedurende de zomermaanden in Poortugaal in het Wapen van Poortugaal dit had op 14 juli 1805 gekocht van Hendrik Willem van Zijl. Na het overlijden van Pieter de Heere trouwt Johanna met Willem Hendrik Dreux en woonde aan de Leuvehaven te Rotterdam.

Ingezonden door Remco Abel

Vroeger was het een griendachtig gebied langs de Oude Maas. Er was een weide van de melkboer en er was een kleine stortplaats langs de haven. Voetbalvereniging WCR is in 1946 in Rhoon opgericht, maar omdat in Rhoon op zondag niet mocht worden gevoetbald, is men al snel op de weide van de melkboer gaan spelen. De Johannapolder ligt nl in Poortugaal en daar mocht wel op zondag worden gevoetbald. Later is het terrein opgespoten met slib uit de Rotterdamse haven. Ter hoogte waar nu de golfbaan van Abel ligt is een  golfterrein aangelegd. De club is later verhuisd naar de Nieuwe Polder, waar het nu nog steeds is. Door het recreatieschap IJsselmonde is het buitenbad aangelegd met zeer grote speelvelden. Ook Abel was oorspronkelijk een gebouw van het recreatieschap.

Ingezonden door Leo Heezen