Heerlijk Buiten

foto

Eerste fruitboom geplant in de Hennipgaarde

De eerste perenboom staat sinds maandag in de Hennipgaarde, het nieuwe recreatiegebied in aanleg in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. De fruitboom werd geplant door Rik van Woudenberg, bestuurder van het Recreatieschap Rottemeren, en Christine Lammerts, bewoonster van Zevenhuizen en initiatiefneemster van de boomgaard.

Het Recreatieschap Rottemeren heeft de plannen voor de Hennipgaarde samen met omwonenden en maatschappelijke organisaties gemaakt.

Met de buurt fruit plukken
Christine Lammerts bedacht het idee voor de boom­gaard, waarin vier soorten bomen komen te staan: kersen, peren, pruimen en appels. “Ik zie het al helemaal voor me: kinderen die in de ‘Buitenklas’ les krijgen over het belang en de schoonheid van de natuur. Met de buurt fruit plukken, taarten bakken en die samen opeten aan de grote picknicktafel. Maar ook met elkaar de bomen snoeien wanneer dat nodig is,” aldus Christine.

Eindelijk schaatsen
Rik van Woudenberg: “Rond 1900 waren er ook al boomgaarden te vinden aan de rand van de bebouwing van Zevenhuizen. De geschiedenis herhaalt zich dus met deze nieuwe fruitbomen in de Hennipgaarde. Oude tijden herleven hier toch al, want na jaren kunnen we waarschijnlijk deze week schaatsen op het natuurijs van de nieuwe ijsbaan in de Hennipgaarde. Met dank aan de inzet van de Zevenhuizensche IJsclub.”

NL Doet
Van Woudenberg: “Dat de Hennipgaarde leeft bij de bewoners uit Zevenhuizen, blijkt uit de acties die de Vrienden van de Hennipgaarde en de Stichting Natuurpolders 10 maart organiseren vanuit NL Doet: een schoonmaakactie bij het schelpenpad en de bouw van het casco van een insectenhotel. Er hebben zich al vele vrijwilligers aangemeld, ik ben ook van de partij.”

Feestelijke opening in mei
Het schap heeft aannemer Oldenkamp opdracht gegeven de Hennipgaarde aan te leggen. Het recreatiegebied wordt eind april opgeleverd en in mei feestelijk geopend. Behalve de boomgaard zijn dan ook de speel- en beweegpolder, natuurakkers, kruiden- en pluktuin en paddenpoel gereed.

RM Hennipgaarde planten 1e fruitboom

Meer weten?

Recreatieschap Rottemeren
Schiedam
T. (010) 298 1010
E.

Toelichting

bericht geplaatst 27 februari 2018